Magere en Suikervrije Vanillepudding

Enkele dagen geleden vroeg mijn cliënt om een voorbeeld van een magere vanillepudding. Hierbij is het vooral belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid suikers en vetten. Op het einde van dit recept, geef ik je enkele voorbeelden.

Ik gebruik de vanille puddingpoeder van Imperial. Met een aantal aanpassingen zorgen we voor een lagere hoeveelheid vetten en suikers. Volgens het standaard recept moet je nog melk en suiker toevoegen aan de pudding poeder, zo kom je per portie uit op 12,5g toegevoegde suikers. Mijn recept bevat slechts 1,3g toegevoegde suikers per portie. Dit doen we door de kristalsuiker te vervangen door zoetstof. Ik gebruik Stevia van Pure Via. Dit is 10 keer lichter dan gewone suiker. Indien je 100g suiker nodig hebt, gebruik je dus 10g Stevia. Op deze manier gebruik je minder suiker en dus ook minder calorieën voor dezelfde zoetkracht.

Een koffielepel suiker = 20 kcal
Een koffielepel stevia = 2 kcal

Naast de lagere hoeveelheid calorieën zorgt Stevia ook voor een gunstig effect op je bloedsuikerspiegel. Kristalsuiker zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel, zoetstof doet dat niet. Door halfvolle melk te kiezen, verlagen we de hoeveelheid vetten. Magere melk is ook een optie, maar persoonlijk vind ik de smaak van halfvolle melk beter. Trouwens, je kan de melk ook vervangen door lactosevrije melk of sojamelk

burak
Bereidingstijd
20 min
Aantal
4 à 6 porties

Ingrediënten

  • 1 zakje Imperial puddingpoeder

  • 75cl halfvolle of magere melk

  • 7,5g zoetstof (Stevia Pure Via)

Bereidingswijze

1
Los het puddingpoeder op in 10 eetlepels koude melk. Breng de rest van de melk aan de kook met stevia.
2
Doe er, zodra de melk kookt, het opgeloste puddingpoeder bij.
3
Blijf goed roeren tot de melk weer begint te koken en de pudding begint te binden.
4
Haal de pudding van het vuur. Verdeel de pudding over kleine kommetjes. Serveer met vers fruit.

Notes

Wil je graag mokkapudding maken? Voeg dan een eetlepel oploskoffie toe aan de melk.
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het me weten via Instagram door mij te taggen in je post of story!

Leuk dat je hier bent!

Ik ben Büsra. Een diëtiste die jou online op weg helpt met een gezondere levensstijl. Met mijn recepten inspireer ik jou om gezond en vooral lekker te koken.